subota, 1. rujna 2012.

Pohanje bez jaja

Ovo zaslužuje poseban post. Jer je umjetnost ispeći pohanac a da nema jaja. No da se, da se, samo se trebalo odreći starog načina pohanja iz glave. Naime, najveća greška kod prijelaza sa redovne prehrane na vegansku je inzistiranje na prehrani koja oponaša staru a to nemože. Puno sam pohala i jako je teško odreći se starog načina pohanja bilo na pariški bilo na francuski no ovo nije niti jedan. Pošto ga ne oponaša, zato i funkcionira.

SMJESA ZA POHANJE BEZ JAJA
brašno (od pira)
krušne mrvice (od kruha od pira)
malo soli, malo ružmarina
suncokretovo ulje - količinski dosta - jedino što "lijepi" smjesu
malo praška za pecivo (neznam jeli opcionalno ili bitno)
malo ledene vode iz frižidera ili vrlo hladne

Ključ kod pohanja bez jaja je postići da se razvije glutenska mreža koja je ljepljiva. Po mogućnosti bi svi sastojci trebali biti hladni a par kapi limunovog soka ne bi škodilo. Koliko brašna toliko ide krušnih mrvica. Ulja ide oko 1/3 smjese. Ja sam na 4 žlice brašna i mrvica dodala 2 žlice ulja. Smjesa mora odstajati barem 5 minuta, a idealno oko pola sata. Tada se povrće/soja za pohanje namažu smjesom za pohanje - doslovno - kao da se mažu pekmezom, možete i rukama - jer je jako masno se neće lijepiti za ruke a hoće za povrće. Povrće ne treba stavljati u brašno prethodno. Štoviše čak i nije preporučljivo jer će tijesto otpadati dole.Kad obljepite povrće/soju smjesom, možete to odložiti na tanjur - neće se zalijepiti ni otpasti.I onda lagano spustiti u vruće ulje pomoću plastične kuhače. Pohanac zagarantiran.

Nema komentara: