subota, 29. rujna 2012.

Panna cotta

Panna Cotta bi u pravilu bila želatinasta krema od vrhnja. Kod nas se prodaje kao puding. Ja se već dugo vremena mučim sa pektinom, odnosno što sa njime. Pročitala sam da se koristi kao zamjena za ulje u receptima ali nema na internetu recepata sa njim. Onda sam naletila da se žele u Jaffa keksima sastoji upravo od pektina. Pa dobro, ako je to zamjena za želatinu, idem probati. I možda ću jednom i peći kolače sa pektinom, koji je, usput rečeno, izuzetno zdrav, snižava loš kolesterol (zbog njega svi preporučaju puno voća koje je bogato pektinom) i djeluje na čitav niz toga, umjesto ulja, kao i želatinaste kolače, pa jaffa kocke i takve stvari.

1 konzerva kokosovog mlijeka
2 žlice šećera u prahu
1 žlica Želina (pektina)

Kuhati na slaboj vatri uz neprestano miješanje dok ne provri, te ostaviti još 3 minute. Podijeliti u zdjelice, te nakon što se prohladi, ostaviti u hladnjaku 4 sata da se stisne.
Rezultat: nije se stisnulo. Nakon prodobnog proučavanbja, zapravo je bilo potrebno staviti šalicu šećera. I jako je masno. Jer je to kokosovo mlijeko, a kokos je jako mastan. Trebat će drugi puta malo zakiseliti, osim što ide više šećera. Jednom ću i ovo usavršiti...

Nema komentara: