Opet nisam kuhala. U subotu. Zato je u nedjelju fino puhalo i puhalo i otpuhalo moje kulinarske sposobnosti. Definitivno se treba držati provjerenih recepatra ako vrijeme nije povoljno. Naime, u subotu sam naumila jesti basmati rižu pa sam ju skuhala...i ostavila. I što sad s njom u nedjelju? Brzo na internet po ideje, i naravno nema ničega jestivoga. Ništa zato, ja sam maher, ja mogu vlastiti izmisliti. I jesam. Hmmmm. Ko voli slatku rižu ili rižu na mlijeku, bit će mu fino. Tko ne voli (ja recimo) onda mu neće.
ZAPEČENA RIŽA SA JABUKAMA
- 200gr suhe basmati riže skuhati
- 5 žlica pirea od jabuka
- 100 ml bademovog mlijeka
- 5 žlica brašna od pira
- 5 žlica šećera
Sve izmiješati, staviti u kalup ili štoveć i peći 1 sat na 180°C dok se ne posuši i posmeđi. Kaj da velim. Mam sam si morala napraviti i palačinke:
PALAČINKE
- 200gr brašna od pira
- 50gr brašna od heljde
- žlica zobenog vrhnja
- mineralna voda po potrebi
- malo ulja
Sve izmiješati, ulje mora ići u tijesto inače palačinke popiju previše ulja, ovako ga ne upiju nego se posuše, te peći. Meni je ova količina bila dosta za 2 palačinke u woku.
Broj komentara: 6:
Kako ja uvijek ogladnim nakon otvaranja ovoih postova .... morat ću ih zaobilaziti u velikom luku ... Mljac, mljac! Svaka čast kuharici. (:-)
I ja sam jučer jela basmati rižu! Hvala na preporuci, sad za mene više nema ni jedne druge riže! Neusporedivo. Obožavam njen miris kad se kuha. A u čemu je razlika u odnosu na "običnu"?
Basmati riža je vrsta dugozrne aromatične riže koja uspijeva samo u Pakistanu radi specifičnih uvjeta. Iako se uzgaja i u nekim dijelovima Indije, samo se pakistanska smatra pravom basmati rižom. Ima puno niži glikemijski index (55-70) od obične riže (120) zbog čega je zdravija.
Kako je ovo poučan odgovor ... od sad - basmati rižu po 50kn/kg. Tko voli nek izvoli. (:-)
Nema onog tko ne voli....
Moj novčanik ne voli basmati rižicu ... (;-))))
Objavi komentar