utorak, 15. svibnja 2012.

Okruglice sa sojinom šunkom i sorbet od naranče (njemački tjedan)

Ne, ne, nije tjedan njemačke kuhinje kod mene, nego u Lidlu, pa otud i krumpirove  instant okruglice. nikad moje omiljeno jelo, sad je našlo novo mjesto u kuhinji s obzirom da su uspjeli napraviti od samog krumpira, bez brašna i bez šljiva ili marelica. Povrće i voće nije dobro jesti zajedno. To je moje mišljenje i toga ću se i dalje držati. I nisam nadobudna kuharica koja stalno gleda di će još dodatno nešto skuhati i pripremiti kao npr sorbet od naranče, to je samo zato jer su mi 2 već bile pri izdisaju, a i trebala mi je posuda u kojoj je bilo šećernog sirupa od zadnji puta.Ove okruglice dolaze kao prašak unutar filtera za čaj i nakon kuhanja su prilično fine...mislim moraju biti kad sam svih 6 maznula, he he, dakle - recept uspio. Ali pravo iznenađenje je bio sorbet od naranče!!! Kako je to fino....obično ti sladoledi od naranče svi imaju okus po cedeviti, vodi i umjetnim aromama, ali sorbet od naranče je...kao da je netko smrznuo i nastrugao cijelu naranču. Definitivno pun pogodak od sorbeta - trenutno moj najdraži okus. Za razliku od onog od limuna od kojeg vam suze idu, od ovog vam isto idu suze...od radosti i užitka.Mljac.

SASTOJCI ZA OKRUGLICE SA SOJINOM ŠUNKOM
  • instant okruglice (6 komada)
  • sojina šunka - 4 žlice
  • lukec
  • papar, sol, malo ulja
Okruglice pripremiti prema uputstvima na kutiji. Sojinu šunku potopiti u kipućoj slanoj vodi i ostaviti nekoliko minuta. Luk narezati na sitno. Sojinu šunku dobro iscijedite, te još posebno žlicom probajte istisnuti čim više vode. Kod pirpremanja sojinog teksturata svih vrsta je to posebno važno, da se nakon kuhanja iscijedi sva voda, da soja može upiti začine, inače ima okus po razmočenom kartonu i ne valja da ju neznam kako pripremate.Jooj kak je onaj sorbet dobar. Nemogu se koncentrirati ni na pisanje. Mmmm. Aha, recept. Da, soja, obavezno stisnuti svu tekućinu, a još je i bitno kod soje da se doda papar i to crni, čim svježije mljeveni. Najbolje je kupiti onu malu vrećicu za 1 kunu. Papar je bitan kod sojinog teksturata jer jedini ublažava nevjerojatnu slatkoću istoga što može biti prilično iritantno ako pirpremate soju a la meso. Lukec bacite u tavu sa minimalno ulja (isto jako bitna stavka ako pripremate soju na luku, naime, sojin teksturat ima još jednu nevjerojatnu sposobnost a to je upijanje masnoća. Možete staviti i više ulja nego što ima teksturata i on će sve upiti. Neznam kako ovo otkriće još nisu primjenili na naftne mrlje. Mislim da bi sojino meso puno brze upilo naftu od bilo čega što danas koriste....a ima je posvuda...), ako imate wok, onda nema problema a i teflonska tava bi bila ideala, inače se pripremite na dodatne masnoće. Dakle lukec i sojinu šunku pržite skoro bez miješanja, i prema potrebi kapnite ulja na ugrijanu tavu da se sve ne primi. Lagano promiješajte. Sojina šunka mora poprimiti tamno crvenu boju na jednoj strani prije nego se promiješa, jer inače možete miješati dok luk ne pougljeni a soja neće biti gotova. Kad ima boju sa jedne strane, dodati okruglice i miješati sve zajedno još oko 5 minuta da se sve malo poprži. Dobro popapriti i posoliti i poslužiti se.

SORBET OD NARANČE
  • sirup od šećera
  • sok od 2 vangabaritne naranče
Neznam kako meni uspije naći takvo glomazno voće i povrće, no ove naranče su bile veće od mog cjedila za agrume, a na njima bez problema cijedim grejp. Uglavnom sam iscijedila što se dalo, te pomiješala sa sirupom od šećera kojeg sam imala u frigosu još od sorbeta od limuna. (znači oko pola čaše vode i šećera u prahu prokuhati i ohladiti). Iako su naranče slatke same po sebi, šećerni sirup spriječava da se sok pretvori u kocku leda i da ostane u formi sladoleda.Ima nekih teorija o raspadanju glukoze ili fruktoze ili čega već zbog čega je to pravi recept za sorbet, te da bi za pravi trebalo koristiti frukozno -glukozni sirup (kako lijepo zvuči a to je šećerni sirup dobiven iz zrnja kukuruza...ah što se sve ne dobiva iz tog kukuruza: plastične biorazgradive vrećice, plastične biorazgradive posude za hranu, bio gorivo, krmivo, šećerni sirup....prestrašno....dobro da još ne živimo u zgradama od cigla dobivenih od kukuruza....) no meni je i ovaj sa šećerom iz dobre stare šećerne trske (kubanski narafski jer imali još ikoja tvronica šećera u europi?) sasvim dobar, fini i njami. Dakle bez puno filozofiranja o današnjoj svjetskoj politici - dobar tek.


3 komentara:

KajaS kaže...

"Ove okruglice dolaze kao prašak unutar filtera za čaj i nakon kuhanja su prilično fine..." - ovo je citat, ne razumijem ... (:-(

KajaS kaže...

Sorbeto probala - odličan, ali ja još uvijek preferiram Ledo sladolede ... čokolada ... mljac, mljac. (:-)

Stanka kaže...

Neznam što tu nije jasno?