srijeda, 2. svibnja 2012.

Veganske lazanje

Vegetarijanka sam 10 godina, veganka od nedavno  Pa evo što ja jedem svakodnevno. Danas su na red došle lazanje. Na internetu je sva sila recepata sa špinatom i tofujem. Ili tofujem i tikvicama. Tofuj nesmijem jer je fermentirani proizvod. I tako sam kupila par stvari i napravila  po svojemu. Nakon testiranja, zaključila sam da je recept dovoljno dobar za podijeliti sa ostatkom svijeta.

VEGANSKE GRANDE LAZANJE
 (mam postanete i vi grande, griz po griz)

SASTOJCI
  1. Barilla lazanje sa špinatom (čemu ako je unutra samo 3% naglasiti da ga ima?)
  2. 1 crveni luk
  3. 1 crvena paprika
  4. passata Cirio 500ml
  5. zobeno vrhnje
  6. Ledo cvjetača zamrznuta
  7. konzervica šampinjona u salamuri
  8. konzervica crvenog graha (zato jer ima zaperak za otvoriti)
  9. staklenka antipasti tikvica u začinskom ulju
  10. začini: kuzu, kurkuma, origano, sol, papar, suncokretovo ulje (ne koristiti maslinovo), Alnatura streichcreme (kraüter)
PRIPREMA: 

ŽUTI UMAK
1/2 zobenog vrhnja
1-2 žlice ulja
malo kurkume
kuzu prah za zgušćivanje

Žličicu kuzua otopiti sa žlicom vode u zdjelici te dodati zobeno vrhnje, ulje i kurkumu i sve izmiješati.

CRVENI UMAK:
Passata Cirio
Origano, papar


Pola passate izmiješati sa začinima. Ne treba soliti, ciriova passata je dovoljno slana sama po sebi.


Luk nasjeckati na sitno te popržiti na malo ulja te dodati šampinjone zajedno sa tekućinom iz konzerve i popržiti dok ne ispari većina tekućine. Tekućina ne mora sva nestati ali je dobro da nema previše. Tekućina će razmočiti lazanje ali može i otopiti začine i omogućiti povrću da sklizne pa oprez. Narezati papriku na kockice. Grah ocijediti. Prokuhati zdjelicu cvjetače (oko 1/3 vrećice) i ocijediti. Pripremiti pekač od 32cm, staviti papir za pečenje, te složiti jedan red lazanja (3 kom). Namazati obilato žutim umakom, staviti pola smjese šampinjona i luka i rasporediti grah, cvjetaču i papriku.

Na kraju dodati tikvice za ukras.Ovjekovječiti umjetničko djelo fotićem te debelo natackati crvenim umakom da se više ne vidi. Složiti drugi red lazanja.Obilato namazati žutim umakom. Staviti još jedan red lazanja jer tako piše na kutiji. Opet zaliti žutim umakom te staviti male hrpice Alnatura streichcreme. Zaliti uljem iz tikvica jer je šteta to ne iskoristiti. Staviti ostatak šampinjona. Paničariti jer ima previše preostalog povrća. Ipak sve baciti na gornji red. Zaliti crvenim umakom te staviti posljednji red lazanja da se sakrije kriminalno djelo. Preliti svim što je ostalo, crvenim, žutim, uljem, svejedno. Ukrasiti koncentratom rajčice. Ovjekovječiti još jedno umjetničko djelo te staviti u pećnicu na 180°C oko pola sata. Vagu bacite kroz prozor ili posudite susjedima, nek se oni bediraju. Dobar tek.

2 komentara:

KajaS kaže...

Probala. Ma šta probala - najela se i prejela. Odlično. Preporučam se i za još kakve ekperimentalne uratke mlade kuharice. (;-)

Zrinka kaže...

Mmmm, ovo jako fino izgleda!