ponedjeljak, 28. svibnja 2012.

Sirovi špageti sa okruglicama u umaku od češnjaka (raw food)


Ha ha, ne nisam pobornik sirovojelstva iz vrlo jednostavnog razloga a zove se dehidrator. Naprava u kojoj se satima suše "sirove" namirnice da bi bile pogodne za jelo. No često se susrećem sa tim receptima radi ograničene prehrane, a ovaj mi se čini em ukusan, em relativno jeftin u mojoj izvedbi, em zorno prikazuje zašto smatram da sirovojelstvo u stvari i nije sirovojelstvo. Originalan recept je ovdje


SASTOJCI za 1 osobu
* tikvica
* ulje sa češnjakom (gotovo ili u domaćoj izvedbi)
* 100gr brašna od badema (Lidl - 200gr -15kn)
*2 žlice pesta ili basilico umaka
* sol, papar, origano

Špageti
Originalan recept pretpostavlja da se tikvica *ne* guli, no ako nije iz organskog uzgoja i provjereno ne špricana i ne gnojena svakakvim pilećim, goveđim i devinim kakicama to ne preporučam. Posebno radi slijedećeg koraka: namakanja u ulju sa češnjakom. Naime, ulje je odlično otapalo i vezivo za sve vrste pesticida i gadnih sastojaka. Zaključak: oguliti tikvicu guljačem, te ili naribati ili narezati ili kako već tko ima ideju pretvoriti tikvicu (osim koštica) u rezance. Te rezance namočiti u ulje i sol da se opuste.

Okruglice
Pomiješati brašno od badema sa pestom i origanom, soli i paprom te dodati dovoljno vode da se masa poveže u kremastu smjesu. I sad slijedi *sirovojelski* dio - "sušiti" te kuglice u dehidratoru 6 sati (jer je struja besplatna i to je vrlo ekološki tako se razbacivati) ... ili... doslovce čitam i prepisujem sa recepta: peći u pećnici pola sata na 180°C. Vrlo sirovo nakon pola sata. Ili 6. Ispadne 15 okruglica. Mislim ovo je odličan recept za one koji rade mlijeko od badema doma, pa nemaju kamo sa ostatkom badema. Ali i brašno je dobro. Zapečeni badem, pa tu nema što ne biti dobro.

Sveopći dojam je odličan, jako je fino sve skupa, možda previše soli ali mogla bi još koji put to baciti.

1 komentar:

Zrinka kaže...

Čula sam da se od tikvica mogu raditi "špageti", budeš mi to još u živo malo pojasnila....