
Domaće "lisnato"(nije uspješan recept)
250gr margarina
300gr brašna od pira
malo soli
1 prašak za pecivo
sok pola limuna
Ja sam koristila margarin koji u sebi ima burbon vaniliju. Ipak je bila stara godina, nek se slavi, jedan margarin na godinu me nebude ubio mam odmah a vanilija je dala fini miris i okus. Ako je običan margarin, neka ide i jedna vrećica ili dvije burbon vanilije u tijesto. Uglavnom, margarin mora biti na sobnoj temperaturi te se sastojci izmiješaju vilicom, nikako ne rukama, podijele na 6 jednakih dijelova (po receptu) te stave u zamrzivač na 15ak minuta. Do tud je po receptu. Dalje sam ja po svojem pa mi je tijesto ispalo predebelo. Jer sam spekla kompletnu količinu zajedno. Ipak bi trebalo postići od te količine dvije kore za pekač od 32 cm. Uzme se papir za pečenje, posloži u pekač, te se tijesto iz zamrzivača prstima i palcima utisne u tanku podlogu veličine pekača te se izvadi prva "kora" i ostavi u zamrzivač pa se isto ponovi sa ostatkom tijesta. Sad bi trebalo svaku koru speći posebno s tim da pekač mora ići direktno iz frižidera u vruću pečnicu. Ja sam zajedno pa eto. Margarin se nije ponašao kao maslac, niti je tijesto bilo kao vučeno pa se sve skupa zbog povećane količine masnoće pretvorilo u prhki keks - tijesto. Sad znam od čega se sastoje kupovni keksi. Dječica to nikako ne bi smjela jesti, pa to je sama mast i prašak za pecivo. Uglavnom se peče oko 30-40 minuta na 200°C dok rubovi ne počnu dobivati na boji.
krema:
litra rižinog mlijeka
250 gr rižinog brašna
250 gr šećera u prahu
burbon vanilin šećer
1-2 žličice kurkume
Kremu dobro prokuhati s tim sa da se mlijeko polako dodaje a i dodaje se brašna ako se ne zgusne, već prema potrebi. Nema veze ako se ne uspije zgusnuti odmah i sad jer će se zgusnuti hlađenjem, no ipšak mora biti barem malo kremasto i djelovati kao puding. Kremu ohladiti na sobnu temperaturu te preliti preko "kore" i ostaviti da se hladi minimalno preko noći. Što duže stoji to se bolje stisne, tako da je najbolje raditi dan ranije. Krema je fina. Malo brašnasta al to je zato jer sam imala samo integralno rižino brašno, sigurna sam da je sa domaće napravljenim brašnom od bijele riže puno bolji efekt. Al keks od pira si nikako ne paše kao podloga, ni izglednom, ni teksturom. Ja sam ih uspjela vaditi van i nisu curile.Osvježavajuće al recept treba mijenjati....
Nema komentara:
Objavi komentar