subota, 19. siječnja 2013.

Jaffa kolač

Ilitiga jaffa keks u domaćoj izvedbi. Sve je počelo onda kada sam spazila dvije stvari. Prvo sam spazila extra džem od naranče u dućanu a onda sam spazila jaffa kolač na stranici omiljenog vege restorana vegehopa.
I tako se rodila ideja za ovaj kolač. Rezultat postam kasnije jer još nije gotov a ja ću zaboraviti koje sam sve izmjene stavila u recept. Naporno je izmišljati recepte, kuhati ih, pojesti te onda to bilježiti na blogu.

Biskvit
140gr pirovog brašna
120ml bademovog mlijeka
80gr ječmenog grisa (jer sam ga imala, svaki gris je dobrodošao)
 90gr kristal šećera
burbon vanilin šećer
60ml ulja od koštica grožđa
60ml vruće vode
1 žlica limunovog soka
pola žličice praška za pecivo
pola žličice sode bikarbone
par kapi arome naranče (nek se nađe)

Namaz
1 pekmez od naranče (250gr)
1 burbon vanilija
aroma ruma

 Glazura
10 dkg čokolade za kuhanje
2 žlice ulja od koštica grožda

Gris preliti vrućom vodom, te ostaviti 5 minuta. Dodati ostale sastojke i dobro izmiješati, paziti da ne ostanu grudice od grisa. Peći 20 minuta na 190°C te ostaviti da se ohladi. Pekmez staviti u  zdjelicu, dodati burbon vaniliju te nešto arome ruma i dobro miješati dok ne postane maziv. Ohlađeni biskvit namazati pekmezom te politi rastopljenom čokoladom i ostaviti da se stisne. 

Kolač je odličan. Možda ću drugi puta sa nekim boljim pekmezom (koji nije gorak) te sa vrlo tankim slojem čokolade. Nije ni ovako loš ali mjestimično se neda sa žličicom trgati čokolada. 

1 komentar:

KajaS kaže...

M m m m ... obožavam jafa-kekse. Mljac! (:-)