nedjelja, 20. siječnja 2013.

Hopia Baboy

Filipinski recept. U prijevodu bi bilo lisnato sa svinjetinom. Ali prema izvoru, u ovo uopće neide ništa od svinjetine već luk koji daje identičan okus. Ha? Kak luk može biti isti kao i svinjska mast? Ja to moram probati. Naravno, usput ide i recept za domaće lisnato tijesto. Lisnato je vrsta glutena znači sve što se radi mora biti - ledeno. Ledeni margarin, ledena voda, ledeno tijesto. Sumnjam da na Filipinima imaju toliko leda koliko ja mislim upotrijebiti. Al dobro. Prvo filipinsko lisnato a ako mi ne uspije, krećem na normalno domaće lisnato tijesto...koje ću potom zamrznuti dok se ne dosjetim punjenja. Recept nije baš dorečen ali dobro da znam što se želi postići pa mi je lakše. Punjenje mi je onak...neobično al vidjet ćemo. 30 komada treba ispasti od ove količine. Prilično sastojaka ide, dugo se radi, valjda će okus opravdati rad.

Tijesto 1 (gluten)
2 šalice brašna od pira
1/2 šalice ledene vode (iz zamrzivača)
1/2 šalice ulja od koštic grožđa
sol
2 žličice limunovog soka

Tijesto 2 (roll-in fat)
2 šalice brašna od pira
3/4 šalice kockica margarina
1/2 šalice šećera u prahu

Punjenje (baboy)
1 1/2 sitno nasjeckanog luka
1 šalica rižinog brašna
1 šalica vode
1 1/2 šalice šećera u prahu
1/2 šalice ulja od koštica grožđa

1. Glutensko (lisnato) tijesto. Vodu ostaviti u zamrzivaču. Narezati pola margarina na listiće debele oko pola centimetra. Svaki listić razrezati na 3 trake, a svaku traku na 5 kockica. Margarin mora biti hladan. Trgat će se ali nema veze. Ostaviti kockice margarina u zamrzivaču. U pola šalice ledene vode dodati limunov sok te izmiješati sa ostalim sastojcima i to vilicom sve dok se ne pretvori u čvrstu grudu tijesta. Po želji nastaviti miješati vilicom ili izvaditi na dasku i brzo izgnječiti. Tijesto se nesmije zagrijavati. Može se mijesiti sve dok je ledeno. Ostaviti ga u zamrzivaču da se formira gluten.

2. Zamrznute(?) kockice margarina izvaditi te umiješati tijesto br 2. Ovaj dio mi nije jasan. Prvo kako se masnoća može zamrznuti a drugo kako se tako malo količine masnoće sa toliko puno brašna može zvati "roll-in fat". Uglavnom, lagano umrviti margarin u brašno, neka ostanu kockice, te umiješati što bolje i ostaviti u frižideru.

3. Pripremiti nadjev. Luk mora biti narezan skroz na sitno, najbolje bi ga bilo obraditi mikserom da se pretvori u kašu. Umiješati sve sastojke te prokuhati 10 minuta da se smjesa stisne. Ohladiti.

4. Priprema "lisnatog". Tijesto br 1 se nakon minimalno sat vremena u frižideru razvalja te se na to dodaju komadi maslaca iz brašna te se zamota i ostavi da se "odmori" 5 minuta u hladnjaku. Tada se izvalja na masnom papiru, presavine u trećine, napravi puž i ostavi odmarati te se pužev dio ponovi još jednom. Konačno se izvalja i nareže na komade.

5. Punjenje. Tijesto se puni te se krajevi stisnu. Meni je ispalo 18 komada. Peče se 15-20 minuta na 250°C sve dok rubovi ne poprime boju.

Mogu samo reći. Imam lisnato i fino je. Ukusno. Identično kupovnom. Osim toga, smjese mi je ispalo previše, drugi puta ću staviti pola file. Konačan rezultat je fini, neobičan (zbog luka) ali fini. Zadovoljna sam kako je ispalo.

1 komentar:

KajaS kaže...

Odlično. Nemam prigovora. (;-)