četvrtak, 19. srpnja 2012.

Varivo od krastavaca

Jednostavno, ukusno, nema tu puno filozofije

2 manja krastavca oguliti, dobro posoliti i naribati
pola luka sitno nasjeckati
krumpira oko 250gr nasjeckati na kockice
žličica crvene paprike
pola žličice crnog svježeg papra
kopar
žlica brašna od pira

Što ja volim crni papar. Volim i kajenski papar ali svježi crni papar je nešto neodoljivo. A u ovom receptu baš dolazi do izražaja. Zato si ja kupujem najmanje vrećice crnog papra po kunu pa uvijek imam svježe mljevenog i aromatičnog  a ne onog bijelog izvjetrenog kojeg se stavlja samo za ukras. No uglavnom, 2 mala krastavca naribana dođu količinski otprilike kao i krumpira. Čisto radi omjera komentiram. Drugim riječima, koliko krastavca toliko krumpira. Krastavac se nariba, posoli i ostavi da se cijedi a cjedit će se itekako i pustit 3 litre soka. Za to vrijeme se pripremi sve drugo. Bilo bi dobro da se prije kuhanja i iscijedi krastavac stiskanjem. Na ulju se poprži žlica brašna i žličica crvene paprike, doda se luk pa se on malo prži i na to se doda ocijeđeni krastavac te se i on kratko pirja. Minutu dvije, nije dugo potrebno. Onda se doda vode da sve to pokrije pa se dodaju krumpirove kockice i doda još vode ukoliko je potrebo te se kuha na srednjoj vatri 15-20 minuta. Od začina se doda dosta soli, pola žličice crnog papra (tko voli) i žličica kopra. Čista klasika.

Nema komentara: