srijeda, 10. listopada 2012.

Saatdhan Paratha i varivo od krastavaca


Ilitiga palačinke od krastavaca. Originalno znane i kao palačinke od 7 vrsta brašna koje liječe sve bolesti i dižu žive iz mrtvila i štajaznam. Opet indijski recept na meniju i to opet palačinke. Možda je bliži opis tanak popečak. Puno oni toga rade i baš mi je drago da imam wok, da mogu pripremati ta jela kao i oni. U moj recept neide 7 vrsta brašna jer nemam 3 vrste prosenog brašna  i jer ne koristim kukuruzno brašno. Ni mrkvu. A batat još nemam. Al krastavac je bio lijep i trebalo se okoristiti njime. Jedan krastavac od pola kile = 2 recepta. Sve za 4 kune. Dobro mi ide u ova krizna vremena. Jedini je izuzetak što ovdje ide sojin jogurt dobiven pomoću mliječnih bakterija (koje su nadam se dobivene iz kiselog kupusa). Drugi puta ću probati zobeno vrhnje. Zapravo, konkretno ide nešto zvano "curds" a to bi bile grudice od odstajalog jogurta. U što se ovaj kojeg imam i pretvorio (nekako je pred istekom roka trajanja). Ili onu moju mješavinu koju koristim kao sir od Alnature. Al danas sam probala sa tim, pa da frknem bocu u smeće. Uglavnom palačinkice su ispale jako fine i zasitne, pretežno su okusa po krastavcu i čiliju, kao kruh sa krastavcem il nešto, fino je i za umakati u varivo od krastavaca. Opet imam hrane za 2 dana. A jedan krastavac. Čudo neviđeno.

Saatdhan paratha
9 žlica brašna od prosa
5 žlica rižinog brašna
3 žlice brašna od pira
2 žlice slanutkovog brašna
1 šaka ribanog krastavca
4 žlice sojinog jogurta
1 žlica suncokretovog ulja
začini: 1 žličica češnjaka u prahu, 1 žličica šećera u prahu, 1 1/2 žličice kajenskog papra, 1/2 žličice kurkume, sol za posipanje
voda

Izmiješati sve suhe sastojke, dodati krastavac i ulje, te dovoljno vode da se umijesi tijesto od kojega se napravi 10 kuglica. Grabi se tijesto žlicom i oblikuju kuglice, meni je ispalo 8 jer nisam stavila pola šalice batata. Ugrijati suhu tavu te kuglice spljoštiti rukama (izvaljati) i staviti u tavu, te namazati sa malo suncokretovog ulja i peći oko minutu sa svake strane. Kad se stavlja u tavu, potrebno ih je još malo dodatno stisnuti dole kuhačom (silikonskom ili plastičnom). Fino je a dali diže iz mrtvila, budemo vidjeli.

Nema komentara: