subota, 13. listopada 2012.

Musaka od kelja i sojine šunke


Ovo je recept koji sam pokrala od kolegice sa posla a modificirala sam ga prema svojem ukusu.

četvrtina kelja - tanko narezati
3-4 žlice sojine šunke
4-5 žlica suhe bijele riže
1 luk
2-3 žlice prosenog brašna (umjesto jaja, za povezivanje)
nešto naribanog dozrelog sira od tapioke
2 šake mrvica (od kruha od pira)
( malo zobenog vrhnja - nije obavezno )
sol, papar, đumbir

Narezati kelj, staviti rižu da se kuha, te iznad toga na pari kuhati kelj. Sojinu šunku potopiti u slanoj vrućoj vodi (malo vode) te ostaviti da se namače 10-15 minuta. Za to vrijeme pripremiti luk i pekač obložiti papirom, naribati sir od tapioke. U pola šalice vruće vode izmiješati proseno brašno i ostaviti sa strane.Sojinu šunku ocijediti kroz sitno cijedilo  i još istisnuti vode koliko ide. Na malo ulja popržiti luk i začine, dobro posoliti, rižu ocijediti. Dodati sojinu šunku i pržiti oko 15 minuta. Sojina šunka upija puno ulja, pa bi bilo dobro pripremati u woku, ili dodavati ulja ako se previše hvata za tavu. Nakon toga dodati rižu, kelj, malo sira od tapioke i jednu šaku mrvica, te sve zaliti razmućenim prosenim brašnom. Dobro izmiješati i prebaciti u pekač, te posuti soli, paprom, mrvicama i preostalim sirom od tapioke. Malo nakapati zobenog vrhnja i peći 20 minuta na 190°C.

Nema komentara: