utorak, 16. listopada 2012.

Dinstane gljive sa hajdinom kašom

Opet "kradem" recepte sa posla. A i namirnice od moje familije. Uopće nemogu vjerovati, da svo ovo vrijeme, mi nikada nije palo na pamet kupiti hajdinu kašu (heljdu). Ja to krivim heljdino brašno i onu strašnu stvar zvau hajdini žganci. E to kad sam probala, to mi je bilo dno dna prehrane i izazvalo prvu krizu. I suze. Rijetko kad mi hrana tjera suze ali ovo je bilo...čisti očaj. A po receptu rađeno. Top 5 najgorih stvari za probati u životu. Ali evo opet heljde na moja vrata. I rezultat je vrlo fini. Sviđa mi se ova kombinacija, samo mi se nekako čini da mi je to nekakvo dijetalno jelo od kojeg budem uskoro gladna. Ali odličan prilog uz još nešto.

pola šalice suhe heljde
šaka miješanih Ledo gljiva
jedan crveni luk
začini: žličica crvene paprike, žličica đumbira u prahu, pola žličice crnog papra, 2 x četvrtina povrtne kocke, žličica soli
žlica zobenog vrhnja, mrva limunovog soka

Heljdu kuhati sa dovoljno vode i četvrtinom povrtne kocke oko 20 minuta (ne više) te ocijediti. Luk narezati na kockice te prepržiti na ulju sa preostalim začinima. Na to dodati smrznute gljive i pirjati ok o5 minuta da otpuste sokove i omekane. Na njih dodati heljdu, te pirjati jedno 5 minuta. Dodati žlicu vrhnja i mrvu soka od limuna, izmiješati i uživati.

2 komentara:

Anonimno kaže...

E, draga, izazivaš me da sutra, ups! danas i ja to skuham. Imat ću "pri ruci" i koji šniclek da prebrzo ne ogladnimo. (;-) Znaš ti nas koja smo mi familija (tamanitelja meseka).

Baš sam ponosna što te poznam. Idemo dalje! (nije slogan politički već izjelički!) (:-P)

Zrinka kaže...

Eh kad u mom dućanu nema hajdinske kaše... A već sam je se jaaaako zaželjela! P.S. ja stavim točno onoliko vode koliko treba da se skuha, gotovo je kad kaša upije svu vodu. Iskustvo... ;-) I onda više ne treba stavljati na luk i masnoću. Jednako ukusna, ako ne i bolja, a puno laganija.