utorak, 4. lipnja 2013.

Tarte tatin (francuska pita od jabuka)

Obrnuta pita od karameliziranih jabuka...mmmm...već i sam opis odlično zvuči. Obična pita od naribanih jabuka je nekako tipična za ovo podneblje i vjerujem da svaka familija ima svoj recept no ovo je verzija poznata po hotelu Tatin. Gdje je jedna od sestara Tatin slučajno zaboravila jabuke u umaku i pokušala spasiti stvar bacanjem (ledenog) tijesta gore, te nakon pečenja poslužila na sasvim preokrenuti način. Ovdje je vrlo detaljan opis dotičnog recepta sa sličkama.Uglavnom, koliko vidim za ovaj recept su najbolje one goričke nešpricane, necijepljene jabuke veličine oraha jer se jabuke trebaju kuhati cijele (valjda bez koštica i toga) no ja sam se poslužila red delicious "Red Chief" jabukama koje su imali u prodaji iako su izgledom više podsjećale na "Stark Delicious" iz razloga jer su bile lijepe, velike, bezokusne, bezmirisne i nimalo brašnaste (znači nikakve). Malo kompliciranja no čini mi se da sam ipak uspjela postići karamel, onako kako treba, prvi puta u životu, nakon puno eksperimentiranja....
Pekla sam u modli za kruh.

tijesto:
200gr brašna od pira
100ml ulja od koštica grožđa
1 žlica šećera
2 žlice mineralne vode

karamel
100gr kristal šećera
1 žlica vode
1 žlica ulja od koštica grožđa

2 red delicious jabuke

Prvo se izmiješaju svi sastojci za tijesto, da se povežu, te se u modlu stavi papir za pečenjei oblikuje se tijesto te se sve zajedno stavi u frižider na hlađenje. Jabuke se ogule i narežu na kockice podjednake veličine. U suhu tavu se stavi šećer i voda, te se pričeka da se sav šećer namoči, i onda se tava zagrijava na laganoj vatri. Smjesa će se pjeniti ali treba pričekati da se počne karamelizirati po rubovima. Ja sam promiješala i onda dodala žlicu ulja i komadiće jabuka. Karamel prska inače pa je potreban oprez. Jabuke se prže na karamelu na tihoj vatri sve dok ne poprime boju blago pečenog krumpira. U modlu se stavi silikonski podložak, nikako ne papirnati jer se papir lijepi za karamel i više se ne skida. Na to sve se naliju jabuke sa karamelom, doda se tijesto i stavi se peći 30 minuta na 180°C. Tada se kolač malo ohladi i preokrene, te se poslužuje.

Mogu samo reći...aaaah...kako je ovo dobro....nitijedna pita od jabuka se nemože ni početi uspoređivati sa ovom divotom. Mekane jabuke koje se tope u ustima...prhko tijesto...ma...mljac. 

2 komentara:

cookandplay kaže...

Super zgleda, fino sočno, baš kak treba bit :)

Stanka kaže...

Hvala :D. Jako sam zadovoljna konačnom bojom a mislila sam da bude ispala jako blijeda jer mi se u tavi činilo da je preblijedo al je u pećnici dobilo konačnu boju. Preporučam probati svakako.