Starinski kolač koji ima puno verzija. Koliko je meni poznato svaki kolač koji ima dvije ribane kore je čupava kata, no najčešće je punjen sa jabukama, orasima, pekmezom i grožđicama. Ovaj moj je verzija pite od jabuka no sa tijestom koje sam prilagodila za crumble. Recept je magičan. Evo i slika. Zaokružite razlike:
KOLAČ PRIJE PEČENJA:
NAKON 45 MINUTA NA 180°C:
Čudo neviđeno. Izgleda ganz nov novcat, Can't touch this kolač. Vatrogasac Mirko kolač. Takav kulerski kolač koji ni ne zagori u pećnici koliko je cool. I toliko je cool da se sam prijavio da promovira moja nedovršena ulja na platnu.
Enivej, evo kako možete do tog cool kolača:
Tijesto - količina za jednu koru, za dvije sve x2
150 gr brašna od pira
100gr grisa od pira
4 žlice kristal šećera
100gr margarina
Nadjev:
4 jabuke
2 trule banane (po mogućnosti sa sniženja - što crnje to bolje)
malo cimeta, muškatnog oraščića
Pravilo je (a to bilježim za svoje buduće potrebe) da ide 2x više brašna nego grisa. U ovom receptu to nisam koristila jer sam koristila plastičnu posudu za mjerenje i količina od 100gr grisa mi se unutra činila 2x manjom od količine brašna a nisam htjela raditi 2 kore od 300gr brašna jer mi se to čini predebelo za kolač. Bat aj digres. Dakle sve ubaciti u posudu te pažljivo rukama gnječiti smjesu i trljati ju među dlanovima (onako kako se čiste ruke od pohanja) da se dobriju mrvice i grudice. Zbog strukture grisa, smjesa će poprimiti pješčanu strukturu nalik smeđem šećeru vrlo brzo i tako treba ostati. Na malu ulja pržiti ribane jabuke i zgnječene banane dok ne dehidriraju (oko 20 minuta). Na papir za pepečenje nasuti jednu koru, poravnati, dodati nadjev, poravnati i nasuti drugu koru. Peći 45 minuta na 180°C. Ostaviti kolač da se potpuno ohladi i tek ga onda rezati jer se drobi.
2 komentara:
Mora li se baš kolač zvati Čupava Kata? Jel' to ti pamtiš moju fizuru u rano jutro u Budimpešti?! ;-) :-D
Ma naravno. Kad kuham prvo se sjetim tvoje frizure....
Objavi komentar