subota, 23. ožujka 2013.

Vegan u Amsterdamu

Gastropriča - 5 dana u Nizozemskoj

Ako putujete u Amsterdam, najbolje je iznajmiti stan, pogotovo ako ste vegan. Nizozemci imaju neke neobične običaje što se tiče kulinarstva pa je najbolje tako. Osim toga, zašpara se puno novaca. Kao prvo vegan će teško naći nešto za pojesti u restoranu. Oni nemaju običaj posluživati pomfrit kao samostalno jelo pa se čovjek može naći i gladan ako sjedne u restoran a oni vele da pomfrit poslužuju samo uz glavno jelo, obično mesine i ribetine. Nadalje sve zalijevaju oblinim porcijama sira i maslaca. Također Nizozemci nemaju običaj sjediti vani na kavi, pa ćete se morati pomučiti da nađete kafić koji prodaje kavu i u kojem možete sjediti kao kod nas a da nije coffeeshop što kod njih nije kafić već pušiona trave. Ono što vi tražite oni zovu koffy huis (kuća kave). Osim toga i kad nađete, spremite se platiti 2,3 eura za šalicu najmanjeg espressa pa naviše (do 5 eura za kapućino). Najviše uobičajenih kafića bi bilo u Crvenoj četvrti no sa tamnim staklima i stolicama od čistog drveta što uopće ne pridonosi užitku ispijanja napitka od te biljke.  Čaja imaju sve po svud i poslužuju u porcijama za 2-3 šalice. Njihova marka je Pickwick koja je zapravo  vrlo bijedna imitacija čaja. Dobar čaj možete popiti u lancu Greenwoods, no tamo nemojte jesti ako ste gladni. Puno love a malo hrane. Naime, naručili smo krumpirove četvrtine (wedges) i porciju gljiva koje oni imaju kao prilog a dobili jednu šaku jednog i drugog za 5 eura, količinski zajedno za pola zdjelice. Ali za čaj je super, atmosfera je vrlo ugodna, sve je uvijek puno ljudi a hrana iako količinski valjda pola porcije koja se dobije u Parizu (francuzi isto škrtare na hrani) vrlo fina.

Kad smo već kod napitaka, voda iz slavine je pitka i vrlo čista. Teško će se naći ostaci klora u njoj kao kod nas, okusom podsjeća na Evian, pa ako inače koristite Britu za vodu, nema straha, tamo takva voda ide iz slavine. Zeleni čaj nisam kuhala al je sigurno bolji sa njihovom vodom iz slavine nego sa našom.

Ako mislite jesti vani, osim McDonaldsa koji je jedino mjesto gdje dobijete pomfrit zasebno, imaju i falafelnice, gdje za 5 eura možete pojesti vegetarijanski falafel (neznam jel stavljaju i sir unutra, u sendvič) uz besplatnu salatu što je zapravo jako dobar izbor ako jedete pšenicu. Inače ste osuđeni na kuhanje. Od dućana najbolje je otići u Albert Heijn koji je njihov Konzum. Imaju nevjerojatan izbor voća, povrća, gljiva, narezanih salata, gotovih sendviča, indijskih i kineskih jela te jako jeftine tjestenine i riže (basmati riža = 2,5 eura, što je ispod 20 kuna). Cijene voća i povrća su kao kod nas.  Imaju također velih izbor začina, ali isto tako ništa nemaju prevedeno na engleski već je sve na nizozemskom. Ako ne prepoznate po izgledu, nećete znati što je što. Ili si prevedite doma il nemojte kupovati. Heijn ima i veganskih stvari, imaju jednu vrstu bademovog mlijeka al je fino. Od ostalog imaju sve Alpro proizvode ako su proizvodi od soje, Alpro bademovo mlijeko nisam vidla.

Također u Nizozemskoj ne prodaju brašno. Ono malo što imaju je valjda samo za strance. Brašna u dućanu imaju po 2-3 vrećice na polici i to obično pšenično (tarwemeel) i cjelovito pšenično. Nemaju brašna ni u specijaliziranim dućanima u kojima kao specijalitet možete naći 200gr kukuruznog brašna. I to je to. Nemojte se truditi tražiti brašno. Samo za usporedbu ja kod nas kupim proseno, rižino, heljdino, slanutkovo i pirovo bez problema. Zaboravite na domaće trgance i domaći kruh. Kruha imaju ali ga sami ne peku.

Od specijalnih "zdravih" dućana imaju dva. De Tuinen koji je nešto kao kombinacija DMa i biljne ljekarne i tu ćete naći nešto zdravih proizvoda, kukuruzno brašno te zamjenu za jaja


koje kod nas nema. Tako da obavezno kupiti pa si donesti. Od onog što tamo ima a kod nas nema ću spomenuti i dućan sa vegetarijanskim cipelama iako nisu hrana.

Drugi specijalizirani dućan bi zapravo trebao biti prva destinacija za vegana koji ima puno novaca jer je teško tamo malo potrošiti a zove se Biomarkt.Tamo ima izbora za poluditi. Od vege špeka, ćevapa, pir-lješnjak burgera, badem burgera i svega što si jedan vegan samo poželjeti može. Čak i pirov kruh bez kvasa, već narezan. Samo treba pazit da nisu negdje ubacili i sir jer ga vole svugdje gurati al nađe se veganskih finota koliko hoćeš. Recimo da je po ponudi nešto kao BioBio samo puno puno veći i raznolikiji.

Što se tiče ove stranice http://www.vegan-amsterdam.com/ nije da je baš od pomoći. Bila sam u Hemp Worksu (blizu je željezničke stanice) ali su cijene strašne a ponuda mi se nije dopala. Ako baš neznate gdje bacit te sve silne eure, onda slobodno možete tamo potrošiti na robicu od konoplje.

Tako da ovisno o izboru dućana možete u Amsterdamu proći jeftinije (Heijn) ili skuplje (Bioplaza) ali nećete potrošiti više nego kao i kod nas za iste proizvode.

Nema komentara: