nedjelja, 24. ožujka 2013.

Pržene zobene kriške u umaku od jabuka i grožđica

Još jedna verzija zdravog doručka koju su izmislili ameri no ova verzija je stvarno fina i ukusna i fancy. Obično se zobene pahuljice kuhaju sa jabukama i grožđicama ili se ta masa peče u pećnici i obično je sve to skupa vrlo gnjecavo i bezokusno no ovo je fino. Toplo preporučam u ovu hladnu snježnu cvjetnu nedjelju.

2 šalice zobenih pahuljica
1/2 litre vode
pola šalice mljevenih lješnjaka (1 šaka cijelih)
mrva soli

umak
kaša od jabuka i marelica
1 vanilin šećer
šaka zlatnih grožđica (sultana) ili prema ukusu
pola žličice cimeta
malo lanenih sjemenki za posipanje

Dan ranije prokuhati zobene pahuljice u pola litre vode sa mrvom soli desetak minuta te posložiti u kalup za kruh i ostaviti da se ohladi preko noći. Drugi dan narezati na kriške te peći u tavi na malo ulja 10 minuta sa svake strane dok ne poprimi boju. Ja sam radila u neprijanjajućoj tavi i dok sam sve ispekla nestalo je i ulja pa sam umak pripremila u istoj tavi. U tavu staviti kašu, vanilin, cimet i grožđice i kratko zagrijati da bude topli te preliti preko prženih kriški. Posuti lanenim sjemenkama za dodatno zdravlje. I uživati. Blagog je okusa jer pržene kriške zobi nemaju okusa al sa umakom je baš mljac.

Nema komentara: