nedjelja, 17. veljače 2013.

Svečani ručak za vegane

Evo jednog prijedloga svečanog ručka za vegane koji uključuje predjelo, glavno jelo te slani i slatki desert. Uvijek pokušavam kombinirati pravila što je više moguće različitih kuhinja u potrazi za idealnom kombinacijom namirnica te redosljedom istih. Mislim da je ovo dobar izbor. Za predjelo bi trebalo biti nešto slatko ili barem slatkastog okusa, nisu to samo kolači, barem tako tvrdi Ayurveda. Glavno jelo bi trebalo uključivati soju, ako je već svečani ručak ili barem grah, ali teško je napraviti nešto specijalno od graha kao glavno jelo te prilog uz to. Za kraj jela se ostavljaju masni i teški okusi, te oni koji čiste nepce, tako se recimo jela od sira u tradicionalnoj mesnoj kuhinji ostavljaju za kraj jer sir čisti zube ili se za desert poslužuje sorbet od limuna, da očisti okusne pupoljke. Zadnje ide trpki okus, kod nas je npr. običaj da se na kraju jela poslužuje kava, no mislim da bi vegani prije izabrali zeleni čaj. Ova kombinacija uključuje svih 6 okusa prema Ayurvedi i relativno točno slijedi redosljed istih.

Predjelo:
Mungo grah sa kokosom (slatko, trpko)

Glavno jelo
Gong bao soja sa rižom (slano, kiselo, osvježavajuće? [pungent])

Desert
slani: panelle sa raznim umacima
(slatko bi trebalo biti na početku): pita od jabuka i banana, praline, truffles

Zeleni čaj (gorko, trpko)


Nema komentara: