ponedjeljak, 18. veljače 2013.

Mozaik kolači (stained glass cookies)

Opet američki kolači, ovaj put nekakvi za dječicu. Ono što volim kod amera je da su im kolači uvijek ono da padneš u nesvijest po izgledu (kičasti) iako ja baš i nisam uskladila tanjure, svjetlost te fotić za snimanje delicija. Nemogu se pohvaliti da majstorski snimam hranu, al tako hrana izgleda. Ne volim blogove gdje hrana izgleda nestvarno a kad čovjek proba recept gadno se razočara ili još gore skuži da to nisu prave slike (valjda popaljene sa interneta). Moje recepte svatko može uslikati bolje od mene he he. Ideju sam prvi puta primjetila negdje prije nove godine no nisam imala vremena uopće razmišljati o tome, no ljudi te kolače vješaju o bor. I to zato jer izgledaju kao da u sredini imaju prozirna stakalca. Stvarno su efektni. I ta stakalca se dobiju od šarenih bombona. O čemu uopće nisam razmišljala kad sam ih počela raditi, da je bombon u sredini. Koji se onda mora pojesti zajedno sa kolačem. Nisam ljubitelj bombona. Dječica jesu, zato su to kolači za dječicu. Al inače su jako efektni i super za ukrašavanje poklona u kojima je hrana recimo. Ili bora. Za recept za onaj kolačasti dio sam koristila neki recept Ane Ugarković iako sam odmah vidla da to nemože biti dobro (i nije) jer je previše masnoće. Al o tome kasnije. Bomboni koje sam koristila su iz Lidla. Mac Iver Mixed Fruit Sweets, tvrdi bomboni u 5 okusa. Bilo bi bolje da sam našla 505 sa crtom, al i ovi su dobri.

300g brašna od pira
1/2 žličice praška za pecivo
70g šećera u prahu
250gr margarina sa vanilijom
1 žličica cimeta
2 žlice bademovog brašna (ili malo arome badema)
2 kutije tvrdih voćnoh bombona Mac Iver Mixed Fruit Sweets

Otvoriti kutije sa bombonima te razvrstati sve bombone po okusu. Limun i banana su vrlo slični, degustirati ako treba...margarin otopiti i dodati mu šećer. Brašno te ostale suhe sastojke izmiješati u jednoj posudi sa pjenjačom (da se razrahle, te da se prašak za pecivo i cimet dobro izmiješaju. Dodati masnoću. Uvidjeti da je omjer masnoće 1:1 potpuno pogrešan i da u najmasnijim tijestima ide 1:2. Zaboraviti na nepravde svijeta (popit....čaj). Dobro izmiješati sastojke te ostaviti da se hlade barem sat vremena u frižideru. Koliko sam ja shvatila ti recepti na internetu su prepisivani sa Aninih emisija, možda je netko krivo uhvatio brojke....na 500gr brašna bi 250gr masnoće bilo skoro pa previše, ili ide manje masnoće al je pisalo više (recimo 140gr na 300 gr brašna je isto ok). Tre razmišljati kaj se piše, ne sam kak kokoš...no dobro. Tada se uzmu bomboni jedne vrste i stave u nekoliko vrećica za zamrzavanje. Naime, prema amerima sada treba te bombone usitniti. Meni je usitnjavanje najbolje išlo ako sam bombone u nekoliko vrećica jednostavno mlatnula po pločicama (ak su u jednoj vrećici onda se vrećica isto raspadne a komadi bombona se razlete po cijeloj kuhinji i zalijepe sveposvud) par puta. Iako je taj proces čak i suvišan. Moguće je staviti cijele bombone i oni se raskelje istom brzinom kao i mrvice. Što je u potpunosti u skladu sa znanošću o kulinarstvu i topljenju šećera. Dakle vrećice i pločice slobodno zanemariti. Tijesto izvaditi iz hladnjaka te oblikovati i izrezati u pekaču na masnom papiru (jer je ljepljivo i teško za oblikovanje). U sredini svakog kolača izrezati rupe sa manjom modlom od obične. Ja sam koristila 2 čaše. U sredinu svakog kolača staviti ili mrvica od bombona da popuni rupu ili jedan do 2 cijela bombona. Peći kolače na 180°C 7-10 minuta, ovisno o brzini rastapanja bombona. Ako se previše peku, na stakalcima će se pojaviti mjehurići i neće bit tako dekorativni i prozirni. Kada se ohlade, lagano ih vaditi (jako su prhki radi užasno puno masnoće) te poslužiti.

1 komentar:

Jean Alberti kaže...

Really Awesome………very nice post. You are Expert in your profession. It's a very interesting in a post. I appreciate you keep do a posting..
Wardrobes Dublin
Sliding wardrobe Cork
Fitted wardrobe
fitted wardrobes dublin
Half Height Wardrobes