nedjelja, 10. lipnja 2012.

Vafli bez jaja, pizza sa brokulom i cvjetačom i biskvit sa višnjama br 1 drugi puta

...Priče iz Davnine.... 

 

 

 

VAFLI BEZ JAJA




Jednom davno bio jedan post no internet je ogladnio i pojeo ga......vafli bez jaja su ironija kakve nema. Jedina veća ironija od ove je seitan bez glutena. Mislim, seitan je pšenični gluten. Zanimalo me hoće li biti moguće ispeći vafle bez jaja u pekaču vafli kojeg imam i zaključak je - moguće je. I nisu loši. Štoviše, nakon nekog vremena čovjek i u ustima počne osjećati aromu jaja. Odlični su za namakati u čaj jer se ne raspadnu. Neznam jel moguće isto napraviti i u tavi ili woku. Možda ako se peče na slaboj vatri i bez ulja.

  • 200 gr brašna od pira
  • 50 gr brašna od kokosa
  • 3 žlice ulja
  • 2 žlice šećera u prahu
  • vanilin šećer
Sve izmiješati i peći 2-3 žlice na svakoj plohi pekača oko 15 minuta. Bolji bi izraz bio sušiti u pekaču.





PIZZA SA BROKULOM I CVJETAČOM




Jednom davno bila jedna brokula u dućanu....i bla bla ostalo je povijest. No ta brokula se našla na pizzi a ostatak ilitiga njezina stabljika se našla u nazovi pestu od ostataka brokule. Dal je to jestivo još neznam, ne usudim se probati.

  • 2 šalice brašna od pira
  • prašak za pecivo
  • 2/3 šalice mineralne vode
  • sol
  • ulje
  • šaka cvjetića brokule
  • šaka cvjetića cvjetače
  • pola passate
  • origano
  • sol
  • 1/3 konzerve gljiva
  • pola tikvice
  • ostaci antipasti tikvica
  • paprika
Cvjetaču i brokulu očistiti, te odrezati cvjetiće. Stabljiku brokule sačuvati za kasnije. Odvojiti količinu cvjetića za pizzu te zamrznuti ostatak. Cvjetiće skuhati pola sata u slanoj proključaloj vodi. U međuvremenu pripremiti tijesto od brašna, ulja, soli, vode i praška za pecivo. Ja sam u tijesto dodala malo ružmarina ali se nije primijetio. Tijesto prebaciti u pekač na masni papir i rastegnuti vilicom ili žlicom. To tak lijepo piše no u stvari je vrlo komplicirano kad tijesto klizi sa papirom. Trik je držati papir s jednom rukom a drugom rastezati u suprotnom smjeru. U zdjelicu naliti pola pasate i dodati joj origana te žlicom stavljati na tijesto. I sad...ovako izgleda vege pizza koju vam posluže u prosječnoj pizzeriji uz uzdahe kak su vam i puno stavili toga gore i nos do neba uz obavezno kolutanje očima:


Stavite gljive i malo tikvica (i kakti to bi trebalo biti strašno "bogato" i još naplate masnu lovu za to)

U nešto boljoj pizzeriji ipak znaju da možda i znate koliko košta sve to što ste stavili gore pa se malo potrude i stave barem pola tikvice i jednu papriku (inače je ima u tragovima, ono jedan rezanac):

I naravno, a la ja kad se doda brokula i cvjetača gore:


I nakon pečenja 25 min na 250°C  to izgleda ovako:

Meni nikad neće biti jasno kako se tijesto uopće može dići sa tom količinom povrća na sebi, al eto, moguće je. 


PESTO OD STABLJIKE BROKULA

Stabljike brokule preostale od rezanja cvjetova se ogule (pipljiv i dosadan posao) te narežu i skuhaju, te se izgnječe i izmiješaju sa češnjakom i origanom i ostave u ulju. Valjda je jestivo. 



BISKVIT SA VIŠNJAMA br 1


uz male izmjene, samo 1 žličica kurkume i jedna žličica kardamoma. Također višnje su bile namočene u šećer u prahu a sam kolač je pečen 50 min na 150°C i mislim da je to - to.









3 komentara:

Anonimno kaže...

Uz sličicu mljac pizze s povrćem vidim i tipkovnicu ... dakle, radilo se i pisalo, mjesilo i probalo i sve vrlo uspješno. Samo naprijed! Tak treba. Na tržištu ionako nedostaje dobrih, isprobanih recepata. (:-)

Stanka kaže...

Da...radni ručak =). Opet fale slike...vafla. A vidim ih na kompu. Neznam kako mi promaknu te poslikane a ne-stavljene sličke.

Martina Mikulić kaže...

Ova pizza mi izgleda jako fino iako je veganska, morat ću je probati napraviti. :)