ponedjeljak, 19. kolovoza 2013.

Soparnik

Evo okvirnog recepta jer sam ja opet po svojem. I jako sam zadovljna rezultatom. Čovjek se debelo namuči da to napravi no rezultat je vrlo fini.

nadjev (za nekoliko soparnika):
1 kg blitve
1 vezica peršina
1 srednji poriluk
35ml maslinovog ulja

tijesto (za samo jedan soparnik):
500mg brašna od pira
1,5dcl suncokretovog ulja
2 žličice soli
pola žličice: crnog papra, kajenskog papra, ružmarina
sok pola limuna (20ml)
1dcl mineralne vode ili nešto više prema potrebi

Kao prvo da velim da mi se gluten uopće nije napravio a trebao je. Dakle počinje se sa tijestom. Svi sastojci se dobro izmiješaju te se tijesto obrađuje čim duže te ostavi u frižideru na neodređeno da se formira gluten. Meni se nije ni malo formirao al dobro. Ispalo je fino i jestivo. Narezati povrće na najsitnije moguće te dobro promiješati prstima da se sve izmiješa. Tijesto podijeliti na polovice te ga razvući na najtanje moguće u najvećem pekaču. Veličine pećnice, dakle onaj koji je originalno došao u paketu sa pećnicom, valjda pola metra. Dakle, tijesto se naulji te se pritišće i mijesi dlanovima u pekaču i prstima do debljine papira a sve na masnom papiru. Isto se napravi sa drugom polovicom. Na jednu polovicu se stavi nadjeva koliko se može zagrabiti rukama te se to raspodijeli po tijestu. Nesmije biti predebelo. Sve skupa maksimalno jedan centimetar ako i toliko jer će inače nadjev padati van. Poklopi se sa drugom, pripremljenom polovicom te se doš dodatno pritisne prstima da se dobije čim tanji format. Peče se 15-20 minuta na 250°C. Dok je toplo nareže se na komade, a može se i namazati uljem odozgora. Uživati uz neki slani smoothie. Iako zvuči totalno bezveze, okusi se nevjerojatno prožimaju i nitijedan ne dominira a sve zajedno je jako fino.

3 komentara:

Zrinka kaže...

agaBaš mi je naša draga T. neki dan pričala kako su se na nekoj svadbi ubili u soparniku. Moraš mi to napraviti!

Stanka kaže...

Ubiješ se i ostaneš živ. To može samo...soparnik! Je i starci su se ubijali. Mama je čak i spakirala cijeli protvan sa sobom.

Zrinka kaže...

Meni ne treba protvan. To imam. Donesi samo soparnik! :-D