petak, 3. svibnja 2013.

Tart alla genovese

Slani tart, što je naziv za svaku pitu koja nema tijesto ili nešto drugo na vrhu (meringue) je oduvijek izazov za napraviti a da se tijesto ne mrvi ili ne postane kruh. Za ovaj recept sam koristila tijesto koje sam radila i u palačinkama od mladog luka jer mi se to činilo kao najbrže lisnato tijesto ili bilo koje tijesto u koje neide prašak za pecivo. Sastojci su ono što sam imala doma a gljive su sa sniženja. Izuzetno sam zadovljna rezultatima no nisam ovo mogla nazvati tart genovese jer to već postoji i nešto je drugo pa eto.

500gr (zlatnih) šampinjona
3 ljubičasta luka
5 komada sušenih rajčica
pola staklenke pesto genovese
2 šalice brašna od pira
1 šalica kipuće vode
tamno sezamovo ulje
sol

Brašno od pira preliti kipućom vodom, te miješati minimalno 5 minuta i ostaviti sa strane. Narezati luk na polumjesece te razdvojiti na štapiće i pržiti na malo ulja dok ne počnu smeđiti. Izvaditi luk iz ulja. Narezati šampinjone i na istom ulju popržiti dok ne ispuste sok i taj sok ispari. Sušene rajčice namočiti u vrućoj vodi oko pola sata. Tijesto izvaditi na dobro pobrašnjenu podlogu i rastegnuti nabrašnjenim rukama po podlozi, nakapati sezamovim uljem, te sfrkati tijesto uz pomoć brašna i prebaciti u pekač gdje treba još jednom rastegnuti to tijesto. Staviti tijesto da se peče 15 minuta na 180°C. Narezati sušene rajčice. Tijesto još malo namazati sezamovim uljem te staviti narezane rajčice, luk i gljive na to te rasporediti i pola staklenke pesto genovesea. Peći još 15 minuta na 180°C. Rezultat je vrlo neobičan ali i ukusan. Tijesto se lista no to uopće ne dolazi do izražaja već se više osjeća odličan okus tamnog sezamovog ulja. Tijesto je ispalo gumasto i pravo je osvježenje da nije kao kruh ili biskvit ili prhka kora za pitu. Definitivno je sočno i svi okusi se odlično slažu iako najviše dominira sezamovo ulje i bosiljak a slatkoća luka i rajčice samo pojačavaju doživljaj. Jedan odličan party ili after party zalogajčić....

Nema komentara: