ponedjeljak, 1. kolovoza 2016.

Cheesecake


Cheesecake ilitiga torta od sira. Amerčki recept sa kravljim sirom. Pa s obzirom da sam naletila na ovaj recept za cheesecake rekoh da isprobamo i to čudo. Odluci je prethodio i pronalazak otkoštenih datulja, hvala Alnatura. Okusom nije cheesecake, s malom napomenom da ja nisam stavila limunov sok unutra, a svi sastojci se jasno osjećaju. Kombinacija nije loša, a krema od indijskih oraščića ima jednu finu šlagastu aromu i dosta je čvrsta zbog čega mislim da može poslužiti kao baza za kreme za torte bolje nego rižino brašno.

Podloga
200g odkoštenih datulja Alnatura
200g cijelih lješnjaka

Krema
180g neslanih indijskih oraščića
2 žlice kokosovog ulja
gusto kokosovo mlijeko
1 dcl agavinog sirupa

Preljev
Preljev od šumskog voća Dr. Oetker
(koji nije ništa drugo nego  pekmez - ne kupovat)

Silikonski kalup za muffine

Ok, ja nemam vitamix i bila sam jako skeptična kako će to moj bledner iz Lidla, ali začudo, sve je blendao jako dobro i brzo i lako se čistio poslije. Izblendati lješnjake i datulje u čvrstu smjesu te rasporediti i utisnuti u kalupe da se formira podloga. Indijske oraščiće prokuhati i ohladiti te samljeti u blenderu u jednoličnu smjesu (lakše nego zvuči, oraščiži se jako lako pretvaraju u kremu). Dodati na podlogu od lješnjaka. Na svaki čizkejk dodati malo "preljeva" (pekmeza) od šumskog voća i promiješati sa drvenim štapićom. Ostaviti u ledenici da se smrzne.

Okusom dominira orašasti okus i preljev od šumskog voća nikako ne paše jer je presladak gore. Preljev od kave bi bio puno bolji. Čiz je izuzetno mekan i čim se odmrzne (kroz 15ak minuta) ga je teško jesti iz ruke već je potrebna žlica ili vilica. Vjerojatno je jako masno pa se ni ne smrzne do kraja. I jako je zasitno. Nije toliko za past u nesvijest niti može nekog prevariti da je to čiz. Sorry stara, frendice su te lagale da neznaju da ovo nije pravi čiz. Nije loše za ljeto ali je količina dovoljna za 12 ljudi jer ostane i podloge i kreme za još a kalup za standardne muffine je možda ipak malo prevelik.







Nema komentara: