petak, 4. ožujka 2016.

Veganska pizza (sa limunom)


Pizza za vegane. Ono...sveti gral nemogućih ostvarenja. Nikako da otkrijem kako napraviti jestivu vegansku pizzu bez sira a sa povrćem. Internet je šipak što se tiče ove stavke. Al ipak ne odustajem. Sa sirom ili bez. može se. Ovo je jedan od jestivih pokušaja koji je čak i fini. Doduše, riječ je o bijeloj pizzi koja je bez kečapa i nije nalik pravoj al ipak zaslužuje status i naziv veganske pizze. Limun je pravo otkriće ali tijekom pečenja postane gorkast pa mi nije pasao ali je dao okusom novu dimenziju.

Tijesto ( 3 pizze veličine kalupa za tortu Φ26cm)
450gr brašna od pira
450ml vode
6 žlica ulja
2 žličice ružmarina
prašak za pecivo
sol


"Sir"
Cvjetača 1 kom
kurkuma
1 žličica tapioke
1 žlica shoyu umaka

Nadjev
250gr šampinjona
luk
3 male paprike
1 tikvica
75gr sojinih ljuskica
Shoyu
limun narezan na kriške
ukiseljene lučice

Cvjetaču skuhati, te izblendati sa kurkumom i žličicom tapioke sa malo vode. Narezati šampinjone, papirke i tikvice te dinstati na luku. Pred kraj dinstanja dodati ocijeđene sojine ljuskice. Limun dobro oprati te oguliti i narezati na čim tanje kriške. Sastojke za tijesto izmiješati te podijeliti na 3 dijela. Svaki dio razvući uz pomoć žlice i kalupa za torte na papiru za pečenje te prvo staviti cvjetaču a onda nadjev te na vrh rasporediti limun i lučice. Peći 15 minuta na 250°C. 

2 komentara:

Zdravoineukusno kaže...

Jesi li dobro "ogulila" limun? Kažeš da je pustio gorčinu tijekom pečenja, ali meni se to nije događalo ako sam ga dobro ogulila. Nisam nikad radila ovakvu pizzu, ali kad sam radila biskvitni kolač (biskvitna smjesa peče se s ploškama naranče/limuna): treba ih "na debelo" oguliti nožem kao kad guliš jabuku i dobro paziti da makneš ama baš svaki komadić bijelog sloja koji se nalazi ispod kore. Jer ako ostane i 1 milimetar tog bijelog sloja: 5 cm biskvita uokolo tog bijelog komadića veličine 1 milimetra je gorko. Ali ako je sve dobro oguljeno, meni se nikad nije dogodilo da su naranča ili limun pustili gorčinu. Meni se na ovoj slici čini da oko svake ploške itekako ima tog bijelog sloja koji ostavlja gorčinu.

Stanka kaže...

Hvala na savjetu. Nisam dobro ogulila limun neg ono tek tolko he he. Meni se činilo da je bilo gdje gdje je kožica gorko. Možda da se samo potpuno oguljene ploške stave gore? Al onda nebi bila ovako lijepa slika. To i je problem kod blogganja. Kak napravit i lijepo i ukusno. Meni je jasno da profi fotografi koriste i sirove namirnice i plastelin i svašta i da je poslikana stvar sve samo ne jestiva da onak izgleda. Al valjda mogu sanjat da bu i iz mene jednom kakav fotograf il bar dizajner hrane.