utorak, 22. travnja 2014.

Uskrsna pečenka u kruhuKaje Uskrs bez mladog luka i mesa pečenog u kruhu? E pa ima toga i za vegane. Posebno ako je meso sojino - sojini medaljoni. A kruh krumpirov. I onda tako i za ručak i večeru i doručak i tako dalje.

Recept je kombinirani, od kruha sa krumpirom i veganske pečenke

Za sojinu pečenku:
50gr sojinih medaljona (dehidriranih)
1 žlica tamari umaka od soje
1/4 povrtne kocke
1/4 luka
1/2 žlice koncentrata rajčice
1 dcl ulja
1 dcl vode
1 žlica krušnih mrvica od pira (domaćih)
1/2 žlice psyllium ljuskica
1/2 žlice prosenog brašna

Za umak:
1 žlica tamari umaka od soje
1 žlica smeđeg šećera
sok pola naranče 
 
Sojine medaljone pofuriti vrućom vodom te ostaviti da nabubre (dok se voda ne ohladi - najbolje). Ocijediti i ohladiti te ohlađene staviti u blender zajedno sa svih ostalim sastojcima. Kratko izblendati, da se samo sve rasiječe, a ne pretvori u paštetu, mora biti ugrubo sjeckano. Najbolje se taj efekt postiže ako se voda dodaje malo po malo, koliko treba da blender jedva radi. Smjesu zatim prokuhati u tavi da se zgusne i da ispari višak vode oko 10-15 minuta.
 
Za kruh - sve ide još x2
200 gr brašna od pira
2 žlice vrhom pune instant krumpira (50gr)
125ml mineralne vode
2 žličice praška za pecivo
1 žlica ulja
sol

Sastojke za kruh izmiješati (to će biti donja kora) te ubaciti u obloženi kalup za kruh i žlicom oblikovati stranice i udubljenje za soju. Namazati sa par žlica umaka, te gore dodati smjesu za pečenje. Politi umakom.
Izmiješati još jednom sastojke za kruh te dobro pokriti smjesu. Ako ima viška tijesta ukrasiti poklopac. Izravnati zadnjom stranom žlice. Peći nepokriveno na 180°C oko 45 minuta ili dok ne poprimi lijepu boju. Ostaviti da se ohladi do kraja (a ne vaditi ko ja pa se skoro sve raspalo) te onda rezati šnite. Po žćelji se šnite mogu još malo zapeći na preostalom umaku.

Nema komentara: