utorak, 22. travnja 2014.

Crveno-smeđe kiflice

Originalni recept je zapravo crno-bijele kiflice, ali sam se ja sjetila da brašno od pira uvijek posmeđi kod pečenja i neću nikad postići bijeli efekt pa sam se bacila u prehrambene (sintetičke) boje.Nije zdravo, no posebna je prilika. Pa da se proba i to čudo. Nisma mislila da ću uspjeti ali ipak jesam. Recept možda podsjeća na onaj prethodni...je kaj mogu pa sam odma oba bacila u isti koš.

1/2kg brašna od pira
1/2 šalice ulja
1/2 šalice kristal šećera
1/2 žlice arome od badema
vode po potrebi
1 žličica kakaa u prahu (može i više)
crvena boja u prahu.
malo pekmeza (vrlo malo - oko 1 žličice)

Izmiješati brašno i šećer, dodati ulje te miješati pa dodavati vode i aromu badema i dobro izmiješati. Odijeliti masu na dva dijela, te u jedan dodati kakao a u drugi boju. Uz pomoć odvojivog kalupa za torte i papira za pečenje dobiti 2 kruga jednake veličine. Na donji dio vrlo tanko nožem namazati tanki sloj pekmeza, čisto reda radi jer će druga polovica tijesta klizati po tome, pa je dobro voditi se za onom - manje je više. Pekmez se tu dodaje radi napomene osobe koja je objavila recept da su kiflice bezokusne. Oprezno položiti drugi krug tijesta te razrezati na 12 dijelova.
Svaki dio još dodatno spljoštiti i poravnati rubove, te savijati od najšireg dijela prema vrhu tako da vanjska boja bude ona  koja se najmanje vidi (najviše utone u drugu boju tijesta). Tako se dobiju najbolji kontrasti.  Peći 20 min na 180°C. 


Nema komentara: