nedjelja, 8. rujna 2013.

Njoki od butternut tikve


Njoke sam spremala davno, na početku pisanja bloga, pa je red da ih opet radim kad već imam volju a imam. Osim toga ja njoke zamrzavam i onda pržim a onda su tako fini da je šteta ne zamrznut nešto i tikve s njima, nek se nađe tak u duge hladne noći koje slijede jer je ova godina nešto hladnija od prethodnih. Rezultate sam zamrznula a okus me toliko oduševio daću ih sigurno raditi još, dokle god ima tih tikvi.

1 kg tikve (1 omanja butternut tikva )
3 šalice brašna od pira
3 žlice instant krumpira (pahuljica) = oko 1 šalice pire krumpira
1 žličica soli

Tikvu narezati na komade, koliko već ide (tvrda je za poludit) te skuhati u vodi da omekša. Izvaditi iz vode te odvojiti od kore uz pomoć ruba vilice. Koru baciti. Meso izgnječiti te pomiješati sa soli i instant krumpirom te ostaviti da se ohladi. Kad se ohladilo, umiješati brašno i rukama oblikovati tvrdo tijesto. Nasuti malo brašna u zdjelicu te uzimati komade tijesta, uvaljati ih u brašno, te oblikovati njoke i ostaviti da se zamrznu ili odmah potrošiti (drugim riječima, odmah po oblikovanju bacati u ulje). Tijesto sa tikvom je mekano, ljepljivo tijesto koje upije puno brašna pa je potrebna brza akcija kao i kod svih takvih tijesta. Najbolje paše uz ajvar. 

Nema komentara: