subota, 6. travnja 2013.

Veganski boršč


Boršč, specijalitet Rusije, Poljske i Ukrajine se našao na meniju zato jer su se u dućanu pojavile cikle. Nikad nisam bila ljubitelj cikle, no boršč je poznato jelo i trebalo ga je isprobati. Nisam si mislila da se čovjek kod ovoga toliko nakuhava al stvarno receptu nikad kraja. Ima puno vrsta i recepata za boršč a ja sam svoj preuzela ovdje te ga veganizirala. Naravno da postoje veganske verzije sa gljivama no nešto mi je previše gljiva u zadnje vrijeme pa sam ja ubacila soju. Iako se kuhanje temeljca čini uzaludan posao, zapravo je to vrijeme iskorišteno za izradu svega ostaloga i vremenski je potrebno oko 2 sata da se ovo pripremi te je vrlo kulinarski zahtjevan recept.

sojini komadići ili sojini medaljoni 6 kom
2 ljubičasta luka
peršinov korijen
celerov korijen - polovica
1 list lovora
crveni kupus oko pola kile
2 veća krumpira (mladi veliki bijeli ili )
1 cikla
1 pakiranje sjeckane rajčice (390gr)
sok pola limuna
1 žličica kopra
2 žličice crnog papra
1 žličica smeđeg šećera
2 režnja češnjaka ili 2 žličice češnjaka u prahu
1 povrtna kocka
sol

1. Temeljac
U posudu se stavi jedan očišćeni luk te korijen peršina i celera, lovorov list, 2 žličice soli te 1 žličica crnog papra i doda oko litra i pol vode te se ostavi kuhati na slaboj vatri oko sat i pol. Nakon toga se izvadi povrće i lovor.

2. Krumpir
Krumpir se oguli, nareže na kockice te pripremi za gulaš: predkuhanjem. Nek se vidi da sam nešto i naučila iz On food and cooking knjige. Znači voda se pripremi na 55 stupnjeva te se krumpir namače ("kuha") na toj temperaturi 20-30 minuta i tek se onda počne kuhati. Ocijediti.

3.Soja
Sojini medaljoni se potope u vruću vodu sa pola povrtne kocke dok ne omekšaju (15 minuta) te se dobro ocijede i narežu na kockice. Tko ima komadiće, isto ih ocijedi.

4. Umak
Narezati crveno zelje na trakice, očistiti i naribati ciklu u rukavicama, otvoriti pakiranje sjeckane rajčice, iscijediti sok pola limuna, pripremiti šećer i začine. Na luku popržiti ciklu, sjeckanu rajčicu, crveno zelje, dodati sok pola limuna, šećer, kopar, crni papr, sol te polagano krckati dok zelej ne omekša.

5. Kad je sve kuhano, izmiješaju se svi sastojci, doda se češnjak te se sve prokuha i posluži sa malidžanom (ajvarom od zelenih paprika, ljutim po mogućnoasti). Mljac. Vrijedi truda. Cikla se skoro pa uopće ne osjeća. Zapravo se svi okusi nekako stope...

1 komentar:

Anonimno kaže...

Aj biliv ... ;-) ali meni nekak ne paše cikla v tom ujušku. Dobro, dobro znam to je boršč ... ali nisam navikla ciklu u varivu, osim na salatu ili sirovu za sok. Dakle, moram probati kad drugi put skuhaš. :-)