Aurore je umak. Bešamel umak sa rajčicom. A složenac je zato jer sam ja opet čistila špajzu i našla davno zaboravljeni batat i krumpir, sve obogatila sojom i bacila zajedno sa umakom Aurore u pećnicu. Aurore na francuskom znači zora, svanuće pa je eto i meni svanulo svašta za jesti uz taj umak.
4 ljubičasta luka
2 oveća krumpira
1 ljubičasti batat (sa bijelim mesom)
2 šake sojinih komadića
pola passate od rajčice
4 žlice brašna od pira
5 žlice ulja
sol, muškatni oraščić, povrtna kocka
375ml bademovog mlijeka
Soju namočiti u vodu i staviti stajati barem 15 minuta. Oguliti batat i krumpire te narezati na vrlo tanke ploškice. Luk očistiti te narezati na debele kolutove. Soju ocijediti rukama da izađe sva tekućina. U pekač od 32 cm staviti podložak (silikonski ili papir za pečenje) te staviti krumpir, batat, luk i soju. Posoliti sa 3 žličice soli i dobro nauljiti te rukama dobro izmiješati sve sastojke da svi budu nauljeni i posoljeni. Staviti peći 40 minuta na 180°C. U tavi na 5 žlica ulja pjenasto popržiti 5 žlica brašna neprestano miješajući te polako dodavati bademovo mlijeko. Umiješati izmrvljenu povrtnu kocku te pola žličice muškatnog oraščića i miješati da sve bude dobro izmiješano i pjenasto. Polagano dodavati pasatu da se sve izmiješa i postane gusti umak. Ostaviti sa strane. Izvaditi pekač iz pećnice, zaliti sa umakom te peći još 40 minuta. Užitak samo takav.
Nema komentara:
Objavi komentar