četvrtak, 2. siječnja 2014.

Božićna pečenka (vegan roast)


 Mislim da sam trefila recept. Pečenka je izgledala...ko pečenka, lijepo se rezala i bila slana te mesne strukture. Jedino kaj je količina dovoljna za masu ljudi. Nisam sigurna da imam manji kalup za peći, no drugi puta ću sve na pola, jednom ću  trefiti i količinu....

100gr sojinih medaljona (dehidriranih)
1 1/2 žlice tamari umaka od soje
1/2 povrtne kocke
1/2 luka
1 žlica koncentrata rajčice
1 1/2 dcl ulja
2 dcl vode
1/2 šalice krušnih mrvica od pira (domaćih)
1 žlica psyllium ljuskica
1 žlica prosenog brašna

Umak:
1 žlica tamari umaka od soje
1 žlica smeđeg šećera
sok pola naranče

Sojine medaljone pofuriti vrućom vodom te ostaviti da nabubre (dok se voda ne ohladi - najbolje). Ocijediti i ohladiti te ohlađene staviti u blender zajedno sa svih ostalim sastojcima. Kratko izblendati, da se samo sve rasiječe, a ne pretvori u paštetu, mora biti ugrubo sjeckano. Najbolje se taj efect postiže ako se voda dodaje malo po malo, koliko treba da blender jedva radi. Smjesu zatim prokuhati u tavi da se zgusne i da ispari višak vode oko 10-15 minuta. Kalup za kruh obložiti masnim papirom i na njega namazati malo umaka, staviti soju i oblikovati po kalupu te namazati umakom. Ja sam iskoristila sav umak. Peći 40-520 minuta na 200°C dok ne dobije smeđu do tamnu boju prema želji. Ohladiti u kalupu te okrenuti i rezati komade po želji. 

Broj komentara: 10:

Anonimno kaže...

Ima tu jako finih recepata. Neki nisu po mojem ukusu, ali ima zaista jako finih. Ova pečenka mi se svidjela, no imam par pitanjaca.
Kad radim nešto sa sojinim medaljonima ja ih ocijedim i kad se ohlade još dodatno ižmičem među dlanovima. Ovdje piše da ih treba ocijediti pa ih nisam žmikala. Jel ih treba žmikati?
Usitnila sam ih tek toliko da se sve to poveže u masu, ali da nije pašteta. Umjesto krušnih mrvica od pira, prosenog brašna i psyllium ljuskica ja sam stavila obične krušne mrvice. Ne upotrebljavam navedene sastojke pa mi se nije dalo kupovati sve to samo radi ovog recepta. Probala sam pirovo brašno jednom, ali nije mi se dopalo.

Kuhala sam masu 15 min. i morala sam ju stalno miješati da ne zagori. Umak sam radila na svoj način jer nisam imala sastojke navedene u receptu.

Sve sam pekla 50 min.
Ohlađena pečenka se dala rezati i izvana je bila lijepo zapečena, no iznutra je bila nekako mekana. Nisam očekivala da će to biti isto kao meso, ali mislila sad da će biti čvršće; a ovo se praktički dalo zdrobiti vilicom i namazati na kruh. Jel to tako mora biti? Jel to mažda takvo zato što sam upotrijebila obične krušne mrvice, a ne "suhe" sastojke navedene u receptu?

No, bilo je zaista fino i sigurno ju radim opet.
Spominješ u receptu kako je to količina za masu ljudi, prema mojim kriterijima, toga ima malo, sljedeći put ću poduplati sastojke.
Pozdrav

Anonimno kaže...

Opet ja.
Sad vidim da sam zaboravila napisati da je moja pečenka plivala u masnoći (ko prava!:)
Kad sam ohlađenu pečenku rezala, vidjela sam da na dnu stoji prst tekuće masnoće, tj. pečenka se u donjem dijelu močila u toj masnoći. Probala sam: to nije bila voda, nego baš masnoća (ulje), i bilo je fino, s tim sam začinila krumpir:) Jel normalno da na dnu ima toliko puno masnoće? Ne pazim ja na zdravu prehranu pa nemam traume zbog te masnoće (ko neki ljudi, koje znam, moja kolegica bi pala u nesvjest da je vidjela da se pečenka močila u tolikoj masnoći), no zanima me jel to normalno (stavila sam ulja i vode koliko piše u receptu).

Stanka kaže...

Poštovana

Drago mi je da Vam se sviđaju recepti sa ovog bloga. Evo da odgovorim na pitanja.

Sojine medaljone i slične proizvode ( eng. textured vegetable protein ) bi nakon namakanja/prokuhavanja (sve dok ne ispuste zelenkastu tekućinu) svakako trebalo što bolje ocijediti radi okusa. Što manje vode od namakanja ostane u proizvodu, to bolji okus. Nekad cijedim, nekad i stvarno žmičem do mrtvoga, ovisno kako mi se kad da. Za recept nema velike razlike, jedino je u okusu stvar, al bi to soja sos trebao pokriti.

Problem kod veganskih recepata i to kod imitacije redovnih proizvoda kao što je ovo pečenje je da se nebi smjelo ispuštati niti jedan sastojak jer upravo takvi recepti najviše ovise o kemijskim reakcijama raznih namirnica da se postigne efekt.

Pirovo brašno se može mijenjati običnim pšeničnim brašnom, ja običnu pšenicu nesmijem jesti, samo durum pšenicu a ta je samo za tjestenine. Krušne mrvice mogu biti bilo koje, sve se isto ponašaju, a to je da upijaju možda 50% svoje mase, pa je bez brašna i psylliuma da upiju tekućine, došlo do cijelog prsta masnoće na dnu. Ili smanjiti tekućinu (i vodu i ulje) ili peći sa svim sastojcima.

Proseno brašno se koristi kao zamjena za gustin (kukuruzni škrob).

Psyllium je nažalost ključni sastojak u pečenki koji sve drži na okupu. Psyllium ljuskice najviše nabubre u gel-masu od svih sličnih proizvoda, pa je vjerojatno upravo to razlog zbog čega je masa ispala mekana, meni se već u tavi počne učvršćivati u masu i stoji kako ju ostavim. Baš sam za Uskrs, spekla pola navedene količine u kruhu a i tamo se držala za sebe. Da bi se dobila smjesa koja se samo može nožem rezati a ne i pašteta treba koristiti tofu ali za proces nisam sigurna... mislim da bi proizvođači salama od tofua znali odgovor na to pitanje ali onda ne bi mogla ostati vlakna od soje da daju strukturu kao mesni mišić. Možda jednog dana naletim i na taj proces....

Možda je bitna i činjenica da pečem u keramičkoj tavi? Ja sam smjesu samo istresla iz blendera i onda ostavila da kuha dok se ne stisne a dodatno ulje mi nije bilo potrebno jer se ne lovi za keramičku?

Što se količine tiče, meni je 2-3 šnite te pečenke sasvim dosta na dulje vrijeme, pa prema tome i smatram da je to dovoljno i za više ljudi :D:. Nakon 2 dana mi je još bilo ostalo a onda više nisam mogla to jesti.

Eto, nadam se da sam pomogla. Puno sam nagađala :D. Oko psylliuma se možemo i dogovoriti da pošaljem malo na poste restante. Vidim da mu je cijena skočila...

Anonimno kaže...

Puno hvala na brzom odgovoru.
Što se kemijskih reakcija sastojaka tiče, u to se apsolutno ne razumijem.
Stavila sam pola šalice običnih krušnih mrvica + 2 žlice krušnih mrvica (umjesto suhih sastojaka navedenih u receptu); no samo krušne mrvice očito nisu dovoljne da upiju masnoću.

Što se strukture tiče, da, to očito ovisi o kombinaciji sastojaka. Moram malo eksperimentirati... :)
Hvala.

Zdravoineukusno kaže...

Zadnjih godinu dana popularne su chia sjemenke koje mogu poslužiti za "povezivanje" umjesto jaja itd. Jesi li probala napraviti ovakvo nešto pomoću chia sjemenki koje bi smjesu trebale držati "na okupu"?

Stanka kaže...

Chia sjemenke su marketinški trik da se proda nešto niškoristi. Kupila. Imala. Bacila. U recepte gdje se obično stavlja može se i bez toga. Chia sjemenke stvarno nabubre u vodi i stvarno ispuste gel ali taj gel ne drži ili barem nije držao dok sam ga zagrijavala. Kad stvarno nešto treba zalijepiti onda je psyllium mrak. Zakon. Potpisujem i vrijedi svake kune i lipe. Drži na svim temperaturama. Isprobavat ću ga da napravim salamu od soje. Ali ono, da izgleda kao salama. Na internetu se koristi seitan (pšenični gluten) kao povezivač za salame od soje i onda on drži smjesu. Ja sam s ovim receptom zadovoljna.

Zdravoineukusno kaže...

Morala sam početi jesti meso, a ne volim ga. Mnei je jedan od većih problema što ne smijem miješati meso, jaja i mliječne proizvode. Smijem to sve jesti u određenoj količini (naravno, što manje masno), ali ne za isti obrok. Htjela sam raditi mesne štruce i ćufte, a nisam znala kako to povezati bez jaja. Možda i nije problem kad 1 jaje povezuje veću količinu mesa, jer zapravo onda uz jednu porciju mesa od 60 g ne pojedem cijelo jaje odjednom. Ali ne usudim se baš sa svime brljati, držim se te dijete, ali ne važem baš sve panično na gram: ako smijem 60 g kruha, a ja odrežem npr. 70 g – ja pojedem sve, ista stvar je s voćem itd. Al čini mi se da zbog tih svojih „pogrešaka“ ne mršavim brzo kako oni tamo očekuju (tu 5 kalorija više, tamo 10ak kalorija više – i tako svaki dan i to se na kraju skupi). Pa nisam onda htjela miješati meso i jaja. Zato sam počela „povezivati“ u štrucama i ćuftama meso pomoću chia sjemenki i u redu je. Ne nasjedam na te fore superfoodsa i ne mislim da od toga ima koristi. Znam da neki namaču chiu u mlijeko, jogurt i onda tvrde da je to puding (ajme!) Ja chiu upotrebljavam jedino za povezivanje mesa. Nisam probala psyllium jer nisam proučavala koliko čega to sadrži (kalorija, ugljikohidrata, masnoća itd.). Znam da toga ne ide puno, nego po žlica, ali ne znam s čim to smijem kombinirati. Povremeno jedem i sojine odreske (naravno, upozorili su me tamo da to nije zamjena za meso). U ovakvom receptu problem mi je količina krušnih mrvica, morala bih izračunati koliko onda manje kruha trebam pojesti za obrok i ulje bih trebala desetkovati.
Endokrinologinja mi je propisala dijetu i poslala me nutricionistkinji koja mi je dala tzv. dijabetičku dijetu od 1300 kalorija (nešto ovakvo http://www.plivazdravlje.hr/dijabeticka-dijeta/1300kcal-5obroka.html) . Iako ja zapravo (još) nemam dijabetes, al sam blizu tome.

Stanka kaže...

Našla sam post di sam radila sa chia sjemenkama i sve mi se raspalo, evo link
http://veganskirecepti.blogspot.hr/2013/05/2-u-1-3-na-dan-i-1-fail.html
Ako ti nije problem daj mi napiši mail pa ću ti ja napisati svoje mišljenje i raspored obroka, ako nije problem. ( post ću izbrisati )
Mi smo radili prema preporukama Svjetske zdrastvene organizacije iz 2012. godine. Meni se dijabetička dijeta čini nedovoljno hranjiva, premalo proteina i premalo vlakana. A za soju su rekli da je kompletni protein, kao i kombinacija grah+riža (to se koristi za emergency feeding u Africi). S tim da se moja diplomica prizna u EU. Za našu nisam sigurna.

Zdravoineukusno kaže...

Nisam probala raditi kolače s chiom. Nisam stigla ni probati napraviti ovako nešto sa sojinim odrescima i chiom. Ali s mesom odlično funkcionira. Štruca od mljevenog mesa se bez problema reže.

Zdravoineukusno kaže...
Administrator je uklonio komentar.