Pekla sam u modli za kruh.
tijesto:
200gr brašna od pira
100ml ulja od koštica grožđa
1 žlica šećera
2 žlice mineralne vode
karamel
100gr kristal šećera
1 žlica vode
1 žlica ulja od koštica grožđa
2 red delicious jabuke
Prvo se izmiješaju svi sastojci za tijesto, da se povežu, te se u modlu stavi papir za pečenjei oblikuje se tijesto te se sve zajedno stavi u frižider na hlađenje. Jabuke se ogule i narežu na kockice podjednake veličine. U suhu tavu se stavi šećer i voda, te se pričeka da se sav šećer namoči, i onda se tava zagrijava na laganoj vatri. Smjesa će se pjeniti ali treba pričekati da se počne karamelizirati po rubovima. Ja sam promiješala i onda dodala žlicu ulja i komadiće jabuka. Karamel prska inače pa je potreban oprez. Jabuke se prže na karamelu na tihoj vatri sve dok ne poprime boju blago pečenog krumpira. U modlu se stavi silikonski podložak, nikako ne papirnati jer se papir lijepi za karamel i više se ne skida. Na to sve se naliju jabuke sa karamelom, doda se tijesto i stavi se peći 30 minuta na 180°C. Tada se kolač malo ohladi i preokrene, te se poslužuje.
Mogu samo reći...aaaah...kako je ovo dobro....nitijedna pita od jabuka se nemože ni početi uspoređivati sa ovom divotom. Mekane jabuke koje se tope u ustima...prhko tijesto...ma...mljac.
2 komentara:
Super zgleda, fino sočno, baš kak treba bit :)
Hvala :D. Jako sam zadovoljna konačnom bojom a mislila sam da bude ispala jako blijeda jer mi se u tavi činilo da je preblijedo al je u pećnici dobilo konačnu boju. Preporučam probati svakako.
Objavi komentar