nedjelja, 26. siječnja 2014.

Mumije


Ok, ok, Halloween je prošao no tre se i za fašnik pripremiti....direktno iz moje glave, uz pomoć male sličke koju sam našla na netu, i evo kolačića:

tijesto:
300gr brašna od pira
2 žlice ulja
1 žlica soka od višanja (ili limuna)
150ml vode

nadjev:
1 velika žlica namaza od tamne čokolade
1 velika žlica pekmeza od višanja

posip
1 žlica šećera u prahu
pola žličice cimeta

brašno za posipanje

Umiješati tijesto te ga obrađivati 10-15 minuta i ostavit stajati 3 sata ili duže. Ostaviti 2 noža na ledu. Na dobro pobrašnjenu površinu razvaljati tijesto u pravilan pravokutnik te razrezati na 8 komada. Pravokutnike razrezati te puniti kao na slici uz pomoć ledenih noževa.

Posuti sa mješavinom šećera i cimeta uz pomoć malog kistića.Peći 15-20 minuta na 180°C stupnjeva.

četvrtak, 2. siječnja 2014.

Božićna pečenka (vegan roast)


 Mislim da sam trefila recept. Pečenka je izgledala...ko pečenka, lijepo se rezala i bila slana te mesne strukture. Jedino kaj je količina dovoljna za masu ljudi. Nisam sigurna da imam manji kalup za peći, no drugi puta ću sve na pola, jednom ću  trefiti i količinu....

100gr sojinih medaljona (dehidriranih)
1 1/2 žlice tamari umaka od soje
1/2 povrtne kocke
1/2 luka
1 žlica koncentrata rajčice
1 1/2 dcl ulja
2 dcl vode
1/2 šalice krušnih mrvica od pira (domaćih)
1 žlica psyllium ljuskica
1 žlica prosenog brašna

Umak:
1 žlica tamari umaka od soje
1 žlica smeđeg šećera
sok pola naranče

Sojine medaljone pofuriti vrućom vodom te ostaviti da nabubre (dok se voda ne ohladi - najbolje). Ocijediti i ohladiti te ohlađene staviti u blender zajedno sa svih ostalim sastojcima. Kratko izblendati, da se samo sve rasiječe, a ne pretvori u paštetu, mora biti ugrubo sjeckano. Najbolje se taj efect postiže ako se voda dodaje malo po malo, koliko treba da blender jedva radi. Smjesu zatim prokuhati u tavi da se zgusne i da ispari višak vode oko 10-15 minuta. Kalup za kruh obložiti masnim papirom i na njega namazati malo umaka, staviti soju i oblikovati po kalupu te namazati umakom. Ja sam iskoristila sav umak. Peći 40-520 minuta na 200°C dok ne dobije smeđu do tamnu boju prema želji. Ohladiti u kalupu te okrenuti i rezati komade po želji. 

srijeda, 1. siječnja 2014.

Pivo od đumbira

SRETNA NOVA GODINA!!!!



Pa da se i dostojno uđe u ovu novu evo recepta sa proslave. Bilo je i drugih, dosta kasnim sa receptima, bit će nadoknada valjda uskoro...

Pivo od đumbira:

Kao prvo to nije pravo pivo, ima i drugi recept gdje dolazi do fermentacije i treba barem 48 sati za to no ja nisam imala vremena pa sam se brzinski bacila u ovaj projektić za koji mi je trebalo punih 20 minuta i rezultat je fenomenalan. Mislim da je to ono što ameri i ostali zovu "ginger ale". Pa evo i recepta za pola litre.

komad korijena đumbira veličine palca
0,5l mineralne vode (jamnica sensation limeta-limun)
3 žlice smeđeg šećera
sok jednog limuna

Đumbir naribati na sitno. DObivena količina bi trebala biti ok četvrtine šalice. Izmiješati sve sastojke zajedno, ostaviti da odstoji 10ak minuta, procijediti te uživati.